De populariteit van voetbal in Nederland

Voetbal is in Nederland de populairste sport. Dat blijkt ook wel als je kijkt naar de media aandacht. Door deze media aandacht is voetbal ook vrijwel altijd gespreksonderwerp nummer één onder veel mannen.

Tv-programma’s
De tv-programma’s bepalen voor een groot deel de opinie. Denk maar aan de vele opiniemakers die het Nederlandse voetbal telt. Op de televisie kun je iedere week kijken naar de analytici die hier hun meningen ventileren. Meestal wordt er in Nederland gesproken over de traditionele top drie. Dit zijn Ajax, PSV en Feyenoord. Deze clubs hebben in Nederland verreweg de meeste supporters. FC Twente leek ook enige tijd de aansluiting te hebben gemaakt, maar door wanbeleid is FC Twente inmiddels afgezakt naar de middenmoot van de Eredivisie. In Nederland zijn vooral de voetbalprogramma’s Studio Voetbal en Voetbal International populair. Het laatste programma zal vanaf de zomer van 2015 verder gaan onder de naam Voetbal Insite. Dit zijn de praatprogramma’s. Als het om de samenvattingen van de Eredivisie gaat is Studio Sport het populairste programma. Voor de live wedstrijden kun je als voetballiefhebber naar Fox Sports en Sport1 kijken.

Radio
Voetbal wordt niet alleen live verslagen op de Tv. Ook op de radio zijn veel voetbal gerelateerde programma’s te beluisteren. Vooral NOS Radio Langs de Lijn is een populair programma. Zij verslaan de Eredivisie wedstrijden live. Dat geldt ook voor de Europa League, de Champions League en de belangrijkste KNVB-beker wedstrijden. Niet alleen de landelijke radio zendt wedstrijdverslagen uit. Wat te denken van de regionale omroepen. Er zijn tientallen regionale en lokale omroepen die iedere week vele tientallen voetbalwedstrijden uitzenden. Dat zijn wedstrijden op profniveau, maar vooral ook veel wedstrijden van amateurniveau.

Tijdschriften
Ook tijdschriften die voetbal gerelateerd zijn worden in Nederland veel gelezen. Denk maar aan tijdschriften als Voetbal International en Elf Voetbal. Ook veel andere tijdschriften die voetbal artikelen bevatten worden goed gelezen. Hierbij kun je denken aan tijdschriften zoals Helden.

Kranten
Uiteraard wordt er in de kranten ook veel over voetbal geschreven. Vooral de landelijke kranten schrijven veel over voetbal. Denk maar aan het Algemeen Dagblad en De Telegraaf. Zij hebben iedere dag wel een pagina of twee met voetbalnieuws. Ook de regionale kranten besteden veel aandacht aan het voetbal.