Darts geschiedenis

DartbordHoe de dartsport is ontstaan is niet precies bekend, maar er zijn wel verhalen die terug gaan in de tijd dat er nog ridders en monniken waren. In de wintermaanden gooide men met pijltjes en speren op de bodem van wijnvaten. Later werd er met de speren en pijltjes gegooid op doorgezaagde boomstamschijven. De jaarringen van de doorgezaagde boomstammen werden gebruikt voor de puntentelling. De omschrijving van darts wordt voor het eerst gebruikt in het ‘Oxford English Dictonary’ uit 1314. Ook is er in de geschiedenis van Engeland vermeld dat Hendrik VIII van zijn vrouw Anne Boleyn een aantal rijk versierde darts kreeg, de Biscayer darts.

Het darten zoals we nu kennen komt pas echt tot stand rond 1900. Brian Gamlin bedacht een bord met nummering en dat timmerde hij in elkaar in zijn eigen tijd. De nummering lijkt vrij willekeurig over het bord verspreid te zijn zonder logica, maar er is wel degelijk over nagedacht. Door de gekozen nummering speelt geluk een veel minder belangrijke rol tijdens het gooien van de darts. Hoge nummers liggen naast de lage nummers en andersom. Voorheen was het dat de spelers met het meeste geluk wonnen, sindsdien moesten spelers behendig zijn om te kunnen winnen.

In 1924 werden de basisregels gemaakt door de National Darts Association en ruim vijftig jaar later werd een professionele darts bond opgericht. De bond die opgericht werd, werd de BDO (British Dart Organisation) en sinds de oprichting van die bond werden ook verschillende toernooien georganiseerd. De georganiseerde toernooien vonden zowel op lokaal, als nationaal vlak plaats. Later werden ook internationale toernooien georganiseerd toen de darts sport wereldwijd bekend werd, met name in de vroegere Engelse koloniën. Sinds 1978 worden er wereldkampioenschappen in darts georganiseerd.

Vandaag de dag zijn er twee wereldorganisaties die zich bezig houden in de darts wereld, namelijk de BDO en de PDC. Veel bekende darters zijn overgestapt naar de PDC vanwege het hogere prijzengeld wat er te winnen valt tijdens grote toernooien. De absolute topspeler van darts is Phil Taylor, hij is vijftien keer wereldkampioen geworden, twee keer bij de BDO en vijftien keer bij de PDC.